Prima pagină > Povestiri ilustrate pentru copii > Înțelepciunea broscoiului

Înțelepciunea broscoiului

Text și desene: Cornelia Noghiu

Încrezut și leneș din cale afară, broscoiul stătea la soare cât era ziua de lungă. Zăcea pe frunza unui nufăr bătrân și se văicărea de soarta potrivnică de care avea parte și pe care o considera nedreaptă. Visa cu ochii deschiși, îi plăceau poveștile, era convins că într-una din zile o prințesă frumoasă îl va săruta și se va transforma într-un prinț mai arătos decât cel despre care auzise el. Aștepta doar momentul când vraja aruncată asupra lui din răutate se va destrăma și-l va salva de viața monotonă și lipsită de sens pe care o ducea. Însă, până atunci, încerca să-și umple timpul cum putea, căci preocupările vecinilor lui de baltă nu-l interesau câtuși de puțin. Atâta alergat după câteva gâze, care nu făceau decât să le amăgească foamea, nimic mai mult. Pentru ele își neglijau somnul de frumusețe, căci se trezeau cu noaptea în cap, săreau în toate părțile și orăcăiau de-ți venea să-ți iei lumea în cap și să pleci cât mai departe. S-ar fi mutat broscoiul nostru de mult, dacă nu ar fi necesitat atâta efort din partea lui. Dar lucrurile nu erau simple deloc, așa că se hotărî să-și continuie viața amărâtă. Păcat de frumusețea lui, pe care și-o risipea într-o baltă unde nu era apreciat așa cum ar fi trebuit.

Se putea observa de la distanță natura lui de viță nobilă: ochii mari pătrunzători, pielea verde și strălucitoare iar picioarele lungi și bine făcute. Dar cei prezenți erau mult prea ignoranți, așa că nu se aștepta la nimic deosebit din partea lor.

În timp ce cugeta la toate acestea, nu băgă de seamă la vizitatorul nepoftit care se oprise, din zbor, pe baltă. Un cocostârc, jumătate alb, jumătate negru, gâtul lung și delicat, ochii negri, rotunzi ca două mărgele, ciocul alungit și bine așezat la locul lui, iar picioarele arătau de parcă nu se mai sfârșeau. Așa se vedea de acolo de jos. Atrase admirația, dar și spaima tuturor, căci fiecare s-a adăpostit cum a putut mai bine, urmărind fiecare mișcare a păsării uriașe.

Cei în vârstă mai văzuseră așa ceva și îi sfătuiau pe cei tineri să stea nemișcați, căci cel care era descoperit o sfârșea în ciocul creaturii nemiloase.

Cocostârcul a înconjurat lacul de câteva ori, încercând să găsească ceva cu care să-și astâmpere foamea, dar fără succes. Nemulțumit, se pregătea să-și ia zborul, însă observă broscoiul care ofta și se lamenta într-una. S-a apropiat de el și a început să-i vorbească pe un ton prietenos, prefăcându-se că îi pasă de tristețea lui.

– Amice, ce cauți dumneata, o creatură atât de aleasă aici, într-un loc atât de neînsemnat?

Surprins de cuvintele dulci al păsării, broscoiul se ridică și începu a glăsui cu o voce atât de plângăcioasă, încât te apuca mai mare jalea.

– Oac! oac! oac! nici eu nu știu. Și mai oftă încă odată.

– Dacă nu te deranjează, aș veni mai aproape să-ți ascult povestea.

Încântat, naivul broscoi, se pregătea să-i spună partea cea mai tristă, dar nu mai apucă, căci se trezi în ciocul cocostârcului. Încerca din răsputeri să scape din stânsoarea lui, dar nu putea. Noroc că pasărea lacomă observă un peștișor care înnota nestingherit. Încercând să-l prindă, cocotârcul scăpă parada din cioc. Când s-a văzut liber, broscoiul s-a acuns sub frunza nufărului, încremenit de frică.

Musafirul nepoftit, îl mai căută o vreme, dar, văzând că nu e de găsit, renunță. Își desfăcu aripile uriașe și porni în văzduh.

Venidu-și în fire, amicul nostru începu să vadă lucrurile diferit: să aprecieze libertatea, rutina, să se bucure de fiecare clipă petrecută alături de vecinii lui, să alerge după gâze cu noaptea în cap, dar mai cu seamă să-și aprecieze norocul, căci avea din plin.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: